January 28, 2023

Kompanitë më të mëdha në botë me pushime masive nga puna, përveç një: si Apple luajti zgjuar dhe i mposhti rivalët e saj?

Pse kompanitë e teknologjisë pushojnë nga puna kaq shumë njerëz? Kjo duket të jetë pyetja djegëse këto ditë pasi bota përballet me inflacion të zgjatur pa fund.

Vitin e kaluar pothuajse 100,000 njerëz humbën punët e tyre dhe “goditjet” ende po vijnë.

Në muajt e fundit, kompanitë e teknologjisë kanë pushuar nga puna mijëra punonjës: duke filluar nga Meta dhe Twitter, përmes Amazon, Microsoft, Google. Një nga “skandalet” më të egra ndodhi pikërisht në perandorinë e Mark Zuckerberg, kur rreth 11,000 punëtorë humbën punën brenda një dite.

Në të njëjtën kohë, gjithçka ndodh në të njëjtën periudhë të shkurtër. Twitter ka humbur gati 80% të fuqisë punëtore.

Gjigantët më të mëdhenj kanë vendosur të shkurtojnë buxhetet dhe kostot dhe punonjësit janë “goditja e parë”. Dhe kjo, shumë shpesh rruga nuk zgjidhet. Kështu, për shembull, Microsoft fillimisht organizoi një festë për punonjësit dhe menjëherë pas kësaj njoftoi pushime nga puna.

Siç raportoi Bloomberg pak ditë më parë, Microsoft njoftoi ndërprerjen e 10,000 vendeve të tjera të punës, dhe Amazon po përgatitet gjithashtu për këtë.

Pse po ndodhin shkurtimet tani?

Disa kompani fajësuan parashikimet “optimiste” për fenomenin, ndërsa të tjera thanë se trajtimi i tendencave të nivelit të pandemisë si “përshpejtim i qëndrueshëm” (rasti i Metës) i mashtronte ato. Por kthimi në një rritje më të arsyeshme mund të jetë një sfidë e vështirë.

I vetmi perjashtim?

Ndërsa pushimet nga puna kanë goditur rëndë një numër firmash teknologjike, një gjigant duket se po qëndron në këmbë, dhe ky është Apple.

Kompania më e madhe në botë deri më tani ka arritur të shmangë shkurtimet e vendeve të punës, por edhe Apple nuk është imun ndaj sfidave të biznesit që kanë prekur gjigantët e tjerë të teknologjisë. Para së gjithash, duhet të mbahet mend varësia e saj nga Kina, ku ndodhet fabrika më e madhe e kompanisë.

Siç raporton WSJ, Apple pritet të raportojë rënien e parë tremujore të shitjeve në më shumë se tre vjet muajin e ardhshëm. Kompania gjithashtu ka ngadalësuar punësimin në disa fusha, por prodhuesi i iPhone me siguri e ka pozicionuar veten më mirë se shumë nga rivalët e saj deri më tani, pjesërisht sepse ka punësuar me një ritëm shumë më të ngadaltë.

CNBC