January 28, 2023

Shiti shtëpi dhe aeroplanë për të shpëtuar kompaninë duke humbur 93% të pasurisë së tij

Vitet e fundit nuk kanë qenë kohë të shkëlqyera për “super të pasurit” e Kinës, veçanërisht ata që ndërtuan pasurinë e tyre në tregun dikur të nxehtë të pasurive të paluajtshme.

Vlera neto e mbretit të pasurive të paluajtshme Hui Ka Yan, kryetar i zhvilluesit të pronave China Evergrande, është zhytur gati 93%, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg. Yan dikur konsiderohej njeriu i 2 më i pasur në Azi, sot pasuria e tij ka rënë nga $42 miliardë në rreth $3 miliardë.

Evergrande është tani investitori më borxhli i Kinës me $300 miliardë detyrime dhe është në qendër të problemeve të Kinës për pasuritë e paluajtshme. Që nga viti 2021, Hui Ka Yan ka përdorur pasurinë e tij personale për të mbështetur një kompani në rrugën e saj drejt falimentimit.

Ai shiti vilat dhe avionët e tij privatë, por nuk ishte e mjaftueshme dhe Evergrande dështoi në obligacionet e saj në dollarë amerikanë në dhjetor 2021, pas muajsh përpjekjesh për të mbledhur para për të shlyer kreditorët, furnitorët dhe investitorët.

Vitin e kaluar, firma nuk arriti të përmbushë planin e saj paraprak të ristrukturimit të borxhit, duke çuar në shqetësime të mëtejshme për të ardhmen e saj. Kompania Evergrande është e madhe, ka rreth 200,000 punonjës, ka arritur më shumë se $110 miliardë në shitje në 2020 dhe zotëron më shumë se 1,300 objekte në më shumë se 280 qytete.

CNN Business