January 28, 2023

Durrësi do të jetë Monako i ri, kurse Porto Romano porti më i madh

Pas 10 vitesh, Durrësi do të jetë Monako e re, bëri të ditur Qeveria e Shqipërisë, duke prezantuar dy projekte të reja. Njëra është ndërtimi i një porti të ri dhe vendbanimi luksoz në Durrës, në vendin e portit aktual dhe tjetri është ndërtimi i një porti të ri tregtar në vendbanimin Porto Romano.

2 lokacionet janë vetëm 150 kilometra nga porti malazez i Tivarit, i cili po përballet me konkurrencë të fortë me këtë projekt.

Porti më i madh në këtë pjesë të botës dhe vendbanimi më modern do të ndërtohet nga “Eagle Hills” nga Emiratet e Bashkuara Arabe. Durrësi do të ketë një marinë të re për anije dhe jahte, një lagje me 12 mijë shtëpi dhe apartamente luksoze, 8 hotele me 4 dhe 5 yje dhe zona publike të rregulluara.

Qeveria e Shqipërisë po nis një tjetër projekt me vlerë €390 milionë, nga të cilat 46% do të financohet nga shteti dhe 54% do të investohet nga një kompani që do të përzgjidhet me tender ndërkombëtar.

Porti i mallrave nga Durrësi lëviz në Porto Romano, afër Durrësit. Do të jetë një qendër strategjike për tregtinë në Ballkanin Perëndimor. Do të krijojë 1500 vende pune.

Euronews