January 28, 2023

Apple u rrëzua nga froni, kush është brendi më i vlefshëm në botë?

Amazon ka rifituar pozicionin e saj si brendi më i vlefshëm në botë, pavarësisht rënies prej 15% në vlerë këtë vit, sipas renditjes vjetore Brand Finance Global 500 të 48 kompanive të teknologjisë.

Sipas vlerësimit, megjithëse Amazon rifitoi vendin e parë, vlera e brendit të tij ra me më shumë se $50 miliardë këtë vit, nga $350.3 miliardë në $299.3 miliardë. Vlerësimi shkoi nga AAA+ në AAA pasi konsumatorët “e gjykojnë atë më ashpër pas pandemisë”.

Perceptimet për shërbimin ndaj klientit të kompanisë ranë pasi koha e dorëzimit u bë më e gjatë dhe konsumatorët kishin më pak gjasa të rekomandonin Amazon tek të tjerët, zbuloi sondazhi.

“Me heqjen e kufizimeve pandemike, njerëzit po kthehen personalisht në blerje, duke lehtësuar pak nevojën për shitje me pakicë në internet”, thuhet në raport.

Apple ra në vendin e dytë, me vlerën e markës së saj që ra 16% nga $355.1 miliardë në $297.9 miliardë. Rënia e këtij viti është për shkak të një parashikimi të të ardhurave më të ulëta pasi ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe një treg i ngushtë i punës pritet të kufizojnë ofertën e produkteve harduerike, sipas Brand Finance.

Google u rendit si brendi i tretë më e vlefshme në botë me një rritje prej 7% në vlerë në $281.4 miliardë.

Business Standard