January 28, 2023

Kripto elita në Davos distancohet nga FTX: ‘Ata janë mashtrues, jo e gjithë industria’

Komuniteti i kriptove në Davos po përpiqet të distancohet nga kolapsi dramatik i shkëmbimit FTX dhe bashkëthemeluesit të tij Sam Benkman-Fried, i cili tani po përballet me akuza penale federale në SHBA.

Gjegjësisht, ish-drejtori ekzekutiv i kësaj kriptoshkëmbimi është akuzuar nga prokurorët federalë amerikanë për 8 krime, duke përfshirë letrat me vlerë dhe të ashtuquajturat “wire mashtrimi”.

Ai u ekstradua nga Bahamas në SHBA dhe deri më tani është deklaruar i pafajshëm. Në të njëjtën kohë u tha se dy ish-bashkëpunëtorë të tij në biznes po “bashkëpunonin” me gjykatën, d.m.th. ata u deklaruan fajtorë për akuzat federale për mashtrim.

– FTX, për mendimin tim, tani shfaqet si një problem kripto. Unë mendoj se nëse me të vërtetë “zhveshni shtresa të mjaftueshme të qepës” nuk është vërtet kripto… Është një mashtrim. Dhe nuk mendoj se duhet të pretendojmë se është diçka tjetër, tha për CNBC Brad Garlinghouse, CEO i Ripple.

Garlinghouse përmendi gjithashtu ekspozimin e tij ndaj shkëmbimit të dështuar të kriptove. Në një intervistë të mërkurën, ai tha se Ripple i dha hua rreth $10 milionë në asete dixhitale XRP për FTX, të cilat ai tha se “i përdorën për gjëra të ndryshme që lidhen me tregun e aksioneve”.

XRP, meqë ra fjala, është kriptomonedha origjinale e Ripple.

Kompania tani shpreson të rikuperojë ato fonde nga procedurat e falimentimit të SHBA, tha Garlinghouse. Ai gjithashtu shton se lidhja e Ripple me FTX “nuk ka ndikuar shumë” në biznesin e saj, pasi ajo përfaqëson vetëm 1% të “aseteve likuide”.

Reuters