January 28, 2023

Burimi më i rëndësishëm në botë për të ardhmen: Shefi i Intel shpjegon se çfarë do të bëhet faktor gjeopolitik më i madh se nafta

Është thënë prej vitesh se bëhet fjalë për naftën e re, por nëse besohet CEO i Intel, Pat Gelsinger, ka një gjë tjetër që do të bëhet më e rëndësishme se nafta në të ardhmen. Këto janë çipat. Në një intervistë që dha për CNN në Forumin Ekonomik Botëror të mbajtur në Davos, ai tha se vendndodhjet e rezervave të naftës në botë kanë përcaktuar gjeopolitikën globale për 50 vitet e fundit, por se në 50 vitet e ardhshme çipat do të jenë shumë të rëndësishme.

Ne kemi nevojë për zinxhirë furnizimi të balancuar gjeografikisht, elastik, komentoi shefi ekzekutiv i Intel, i informuar nga situata në të cilën u gjend bota pas pandemisë së koronavirusit, kur kishte mungesë të çdo gjëje dhe gjithçkaje, përfshirë çipat dhe shumicën e produkteve në të cilat instaloheshin çipat.

Si SHBA ashtu edhe vendet evropiane janë të vetëdijshme për këtë varësi të tepruar nga zinxhirët e furnizimit nga Lindja, ndaj SHBA-të kanë miratuar ligje sipas të cilave do të investojnë shuma të mëdha parash për të subvencionuar ndërtimin e një fabrike çipash në territorin e tyre. Gjithashtu, planet e Intel përfshijnë zgjerimin ekzistues dhe ndërtimin e fabrikave të reja. Pra, përveç fabrikave në Oregon, New Mexico dhe Arizona, ata do të ndërtojnë gjithashtu një fabrikë të re në Ohio dhe planifikojnë të zgjerojnë operacionet ekzistuese në Izrael, Irlandë, Malajzi, Gjermani dhe Itali. Ata synojnë të investojnë $20 miliardë në fabrikat amerikane dhe deri në $90 miliardë në fabrikat e reja evropiane.

CNN Business