November 27, 2022

Eurozona nuk do të zhytet në recesion të thellë, thonë ekspertët ekonomikë

Gjatë javës së kaluar, një lajm i mirë erdhi nga Gjermania. Ndjenja e investitorëve në Gjermani u përmirësua ndjeshëm në nëntor, mbështetur nga shpresat se inflacioni do të dobësohet në muajt e ardhshëm, sipas rezultateve të institutit kërkimor ZEW.

“Probabiliteti që Eurozona të bjerë në një recesion të thellë këtë dimër është në rënie”, shkruan “Financial Times” (FT) pasi redaktorët kontaktuan një numër të madh analistësh ekonomikë. Shumica e ekspertëve presin që prodhimi në eurozonë të bjerë në tremujorët e ardhshëm, por rënia do të jetë më e moderuar nga sa mendohej më parë.

Për një perspektivë më të mirë të financave të Eurozonës, ndikojnë disa faktorë, nga njëra anë mbështetja më e madhe fiskale nga qeveritë dhe nga ana tjetër ulja e çmimeve të benzinës dhe vjeshta e butë. Theks i veçantë i është vënë një prej tetoreve më të ngrohtë ndonjëherë, i cili reduktoi nevojën për të përdorur energjinë në familje dhe fabrika, si dhe zvogëlon rezervat e gazit.

Presidentja e Bankës Qendrore Evropiane (BQE) Christine Lagarde tha të premten se normat e interesit mund të arrijnë nivele që do të kufizonin rritjen ekonomike për të zbutur inflacionin.

Megjithatë, siç raporton Reuters, paralajmërimi i “Bankës Qendrore Evropiane” (BQE), tregtimi i kompanive të energjisë dhe derivateve financiare, përbën rrezik për stabilitetin e sistemit financiar të Eurozonës, dhe pasojat mund të pësohen gjithashtu nga shpërndarësit e energjisë. Kompanitë e energjisë blejnë dhe shesin naftë, gaz dhe energji elektrike, por gjithashtu tregtojnë derivate financiare. Ishte tregtia e tyre që e përkeqësoi krizën energjetike, vëren Reuters.

Fatkeqësisht, nëse rrethanat nuk ndryshojnë, pra lufta në Ukrainë nuk qetësohet, Eurozona dhe madje e gjithë BE-ja mund të përballen me sfida më serioze dimrin e ardhshëm.

Financial Times