November 27, 2022

Cop27: Fond për vendet e varfra

Vendet pjesëmarrëse në samitin klimatik COP27 në Egjipt arritën marrëveshje për të krijuar një fond për të ndihmuar vendet e varfra të prekura nga ndryshimet klimatike dhe fatkeqësitë.

Pas disa orësh negociatash, presidenca egjiptiane e samitit COP27 publikoi tekstin e marrëveshjes që parashikon krijimin e një fondi për të ndihmuar vendet të luftojnë përmbytjet dhe thatësirat, por marrëveshja nuk inkurajon përpjekjet për të shtypur emetimet e gazrave të dëmshëm që çojnë në fenomene të tilla, raporton Reuters.

Sipas agjencisë, një numër i madh i vendimeve për krijimin e atij fondi janë shtyrë deri në vitin e ardhshëm, kur “komiteti kalimtar” duhet të bëjë rekomandime që më pas do të miratohen në samitin e ardhshëm COP28 në nëntor 2023.

Konferenca në resortin egjiptian zgjati dy javë dhe ishte një provë për vendet nëse janë gati të luftojnë kundër ndryshimeve klimatike. Ai duhej të përfundonte të premten, por u shty për një ose dy ditë për shkak të mosmarrëveshjeve, gjë që solli kërcënime nga Bashkimi Evropian për t’u larguar nga negociatat. Përfundimi, megjithatë, është se as lufta në Evropë, kriza energjetike dhe as inflacioni nuk e kanë zbehur interesin publik për ndryshimet klimatike.

The Guardian