November 27, 2022

Cilat janë kompanitë zombi për të cilat paralajmëron Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) u bëri thirrje qeverive të rajonit ku është aktive të rishikojnë masat për të mbështetur kompanitë nga Covid, duke paralajmëruar se mbështetja e të ashtuquajturve Kompanitë “zombie” mund të kenë një efekt negativ në kompanitë e shëndetshme.

Deri sa borxhi i korporatave arriti nivele rekord në gati 40 ekonomi ku operon BERZH, mospagesat ranë në nivele rekord në shumë vende, zbuloi banka e zhvillimit në Raportin e saj vjetor të Tranzicionit 2022/2023 të publikuar sot.

BERZH thotë se disa kompani kanë shmangur vonesat e shërbimit të borxhit për shkak të aksesit në kredi të lira falë masave të qeverisë pas pandemisë dhe mbështetjes financiare për shkak të pushtimit rus të Ukrainës, raporton Reuters.

Megjithatë, mbështetja e vazhdueshme nuk është më e qëndrueshme në një botë me norma të larta interesi, thuhet në raport.

“Ende nuk i kemi parë pasojat në aspektin e falimentimit për shkak të pandemisë dhe luftës. Për më tepër, numri i falimentimeve në vendet e reja anëtare të Bashkimit Evropian është më i ulët. Ekziston rreziku i ‘zombifikimit’ nëse masat emergjente të shtetit vazhdojnë shumë më gjatë,” tha për Reuters Beata Jaworczyk, kryeekonomistja e BERZH-it.

Prania e kompanive “zombie” në një ekonomi ndikon negativisht tek kompanitë e shëndetshme që shënojnë ulje të investimeve, të ardhurave dhe punësimit, paralajmëroi BERZH.

Reuters