November 27, 2022

SHBA dhe BE në prag të luftës tregtare?

Evropa dhe Shtetet e Bashkuara e gjetën veten në prag të një lufte tregtare.

Masat proteksioniste të SHBA-së në kuadër të zhvillimit të teknologjive të gjelbra mund të çojnë në një luftë tregtare me Bashkimin Evropian.

Brukseli duhet të negociojë me Uashingtonin për këtë temë, shkruan Spiegel.

Sipas nënpresidentit ekzekutiv të Komisionit Evropian, Valdis Dombrovskis, ligji amerikan përmban “një numër dispozitash të padrejta që shkelin rregullat e tregtisë ndërkombëtare”.

“Qëllimi ynë është t’u japim kompanive evropiane të njëjtën akses në tregun amerikan që kanë kompanitë nga Meksika apo Kanadaja,” tha ai.

I pyetur nga gazetarët nëse Brukseli po përgatitej për një luftë tregtare, zyrtari tha se ishte në favor të një qasjeje “hap pas hapi”.

“Është koha për të folur. Le të përfundojmë në dhjetor. Nëse rezultati nuk i përmbush pritshmëritë tona, ne do të përgatisim hapin tjetër”, tha Dombrovskis.

CNBC raportoi më parë se Bashkimi Evropian, nga frika për industrinë e tij, kundërshtoi fuqimisht dhe unanimisht legjislacionin e iniciuar nga presidenti amerikan Joe Biden për të ulur inflacionin.

Presidenti francez Emmanuel Macron kritikoi ligjin e administratës Biden, duke e quajtur atë armiqësor dhe në kundërshtim me standardet e Organizatës Botërore të Tregtisë.

Sipas Thierry Breton, Komisioner Evropian për Tregun e Brendshëm, Bashkimi Evropian do të detyrohet të hakmerret kundër ligjit.

Në veçanti, dokumenti parashikon stimuj tatimorë që inkurajojnë blerjen e vetëm atyre automjeteve elektrike që janë montuar në Shtetet e Bashkuara dhe përmbajnë bateri të bëra nga komponentë amerikanë.

Der Spiegel