November 27, 2022

Rusia hyri në recesion, disa industri në kolaps total

Ekonomia ruse hyri në një recesion teknik nën presionin e sanksioneve perëndimore, bllokadës teknologjike dhe amputimit traumatik të qindra mijëra punëtorëve.

Me një humbje prej 4.1% në tremujorin e dytë, sipas rezultateve korrik-shtator, GDP-ja e Rusisë u tkurr me 4% nga viti në vit, raportoi Rosstat të mërkurën.

Vëllimet e tregtisë me shumicë ranë 22.6% nga viti në vit pasi sanksionet mbyllën tregjet e huaja për bizneset ruse dhe ndërprenë ekonominë nga importet e teknologjisë së lartë. Shitjet me pakicë ranë 9.6% pas largimit të brendeve perëndimore dhe kolapsit më të keq në tregun e automjeteve në histori.

Zemra e ekonomisë së papërpunuar vazhdon të rrahë, me kompanitë e naftës që dërgojnë 3 milionë fuçi në ditë nga deti, duke dërguar cisterna në Azi që klientët në Evropë i kanë braktisur. Në të njëjtën kohë, industritë individuale po përjetojnë një kolaps të plotë: në shtator, prodhimi i makinave në vend ra me 77,4%, i frigoriferëve – me 42,4%, i autobusëve – me 21,1%, i ashensorëve – me 29,1%, naftë lokomotivat – me 29%, pajisjet elektrike – me 24,5%.

Rusia po përjeton një “goditje të përhershme nga ana e ofertës dhe një transformim strukturor të detyruar në një ekonomi të teknologjisë së ulët, e cila premton një recesion të zgjatur dhe potencial të reduktuar të rritjes,” shkruajnë analistët në Morgan Stanley. Recesioni që ka filluar do të vazhdojë edhe për të paktën dy tremujorë të tjerë, paralajmëron Alexander Isakov, një ekonomist në Bloomberg: së pari, sanksionet, duke përfshirë embargon e BE-së dhe tavanin e çmimeve, do të godasin eksportet e naftës dhe së dyti, disa masa mbështetëse të qeverisë, të tilla si preferenciale, e hipotekave po i vjen fundi.

CBS News