November 27, 2022

Mashtroi dhjetëra investitorë dhe fitoi miliarda: Miliarderja më e re 15 vjet burg?

Prokurorët amerikanë kërkuan 15 vjet burg për Elizabeth Holmes, yllin e dështuar të Silicon Valley, ndërsa mbrojtja kërkoi dënimin maksimal prej 1 viti e gjysmë, sipas dokumenteve të gjykatës të paraqitura të premten. Vendimi do të jepet pas dy javësh.

Elizabeth u shpall fajtore për mashtrim në janar dhe procedurat gjyqësore kundër saj tërhoqën shumë vëmendjen e publikut.

“Elizabeth Holmes, e verbuar nga ambicia, përvetësoi qindra milionë dollarë nga dhjetëra investitorë dhe i vuri pacientët në rrezik”, tha prokurorja Stephanie Hinds.

Avokatët e saj thanë se ajo nuk përbënte rrezik për mjedisin dhe se nuk përfitonte shumë materiale dhe më pas kërkuan një dënim me burg prej 1 viti e gjysmë.

Elizabeth themeloi Theranos në vitin 2003, kur ishte vetëm 19 vjeç, duke premtuar se do të krijonte teknologji që do të thjeshtonte analizat e gjakut dhe do t’i bënte ato më të lira.

Falë një historie dhe performancë të mirëmenduar, në pak vite ajo arriti të fitonte besimin dhe paratë e investitorëve të mëdhenj, të cilët tërhiqeshin nga sipërmarrja e të resë.

Kur kompania e saj ishte në kulmin e saj, kompania vlerësohej në 10 miliardë dollarë, ndërsa pasuria e Holmes vlerësohej në $3.6 miliardë, sipas revistës Forbes.

Si fëmijë, Elizabeta kishte frikë nga gjilpërat dhe gjakderdhjet. Prandaj, ajo krijoi një pajisje të thjeshtë, të shpejtë dhe efikase që do të jetë në gjendje të kryejë qindra analiza gjaku nga vetëm një pikë gjaku e marrë nga një gisht.

Megjithatë, në vitin 2015, Wall Street Journal ekspozoi një mashtrim të madh sepse pretendonte se mekanizmi revolucionar që kompania e saj kishte krijuar nuk kishte funksionuar kurrë.

Fortune