November 27, 2022

Dita kur Bill Gates prezantoi Windows dhe ndryshoi botën

Më 10 nëntor 1983, Bill Gates dhe Microsoft prezantuan për herë të parë sistemin operativ Windows në botë. Edhe pse nuk u lëshua deri më 20 nëntor 1985, Microsoft zbuloi për herë të parë sistemin operativ Windows 1.0 më 10 nëntor 1983.

Emri origjinal për Windows në atë kohë ishte Interface Manager, por më vonë u ndryshua. Emri i softuerit i është besuar Ronald Henson, guru i marketingut i Microsoft, i cili e bindi Gates të ndryshojë emrin e sistemit operativ në Windows.

Në atë kohë tregu i softuerit ishte konkurrues dhe përfshinte platforma të tilla si Apple Lisa, Xerox Star, VisiCotp VisiOn, IBM Top View dhe të tjera.

Gates më pas njoftoi se Windows do të kishte meny me zbritje, mbështetje për miun dhe aftësinë për të ekzekutuar shumë aplikacione njëkohësisht, si dhe shumë funksione të tjera.

Windows mendohej se kishte më shumë gjasa për të pasur sukses nga të gjitha platformat e përmendura, por në atë kohë nuk kishte asnjë garanci se kjo do të bëhej realitet.

Dy vjet më vonë, versioni i parë i Windows u bë zyrtar, i lëshuar në treg më 20 nëntor 1985, duke bërë histori në industrinë e softuerit dhe botën e teknologjisë së informacionit.

Windows ka marrë përditësime dhe versione të shumta gjatë viteve. Aktualisht jemi në versionin Windows 11 dhe sistemi operativ është në pajisje të miliarda përdoruesve në mbarë botën.

The Entrepreneur