January 28, 2023

Roubini: “Kur SHBA teshtin, pjesa tjetër e botës sëmuret”

Nouriel Roubini ka një reputacion si një pesimist në Wall Street, 64-vjeçari profesor i ekonomisë në Universitetin e New Yorkut dhe CEO i Roubini Macro Associates ka ndarë kaq shumë parashikime të zymta gjatë viteve sa ka fituar pseudonimin Dr. Dënim.

Por shumë vëzhgues të rinj të tregut harrojnë se Roubini e bëri pseudonimin e tij në mesin e viteve 2000, kur ai po përpiqej të paralajmëronte botën për krizën e ardhshme financiare. Në vitin 2006, kur bankat e investimeve po bënin ende në mënyrë rutinore parashikime për ekonominë amerikane, Roubini i thoshte kujtdo që do të dëgjonte se një kolaps katastrofik i tregut të banesave në SHBA ishte në rrugën e tij.

Pikëpamjet e tij “beariste” u shfaqën në revistën e FMN atë vit, së bashku me ekonomistë të tjerë që dhanë parashikime shumë më pozitive. Gazeta raporton se Roubini i tha një grupi prej 300 zyrtarësh të FMN-së në një takim në Washington se rënia e pasurive të paluajtshme në SHBA do të shkaktonte përfundimisht një recesion të thellë global, gjë që ndodhi.

“Kur SHBA teshtin, pjesa tjetër e botës ftohet” tha ai, duke argumentuar se edhe një ulje e normës nga Rezerva Federale nuk do ta shpëtonte ditën. Sigurisht, Rubini kishte të drejtë. Tregu i banesave në SHBA filloi të shembet në vitin 2007, duke shkaktuar përfundimisht Krizën e Madhe Financiare një vit më vonë.

Kështu që mund të ketë kuptim t’i vëmë veshin paralajmërimeve të Roubini për dënimin e afërt ekonomik këtë herë. Roubini ka argumentuar më parë se ekonomia amerikane do të bjerë në një recesion të thellë deri në fund të këtij viti, duke shkuar aq larg sa t’i quajë ata që besojnë se një “ulje e butë” është ende e mundshme. The Economist tani pretendon se po shkojmë drejt një “krize stagflacioniste ndryshe nga çdo gjë që kemi parë ndonjëherë”.

Një dekadë e vështirë është përpara

Në një artikull të revistës Time, Roubini tha se kombinimi toksik ekonomik i rritjes së ulët dhe inflacionit të lartë do të çojë në “paaftësinë paguese masive dhe kriza financiare kaskadë” në të gjithë botën në vitet e ardhshme.

Argumenti i tij bazohet në idenë se ne po hyjmë në një epokë të re për ekonominë globale pas “hiperglobalizimit”, stabiliteti relativ gjeopolitik dhe inovacioni teknologjik kanë ndihmuar në mbajtjen e inflacionit në gji që nga Lufta e Ftohtë.

Roubini beson se epoka jonë e re e “paqëndrueshmërisë së madhe stagflacioniste” do të nxitet nga tendencat inflacioniste si plakja e popullsisë, ndryshimet klimatike, ndërprerjet e furnizimit, proteksionizmi më i madh dhe riorganizimi industrial ose procesi i kthimit të vendeve të punës jashtë shtetit në vendet e tyre të origjinës.

Dhe për të luftuar inflacionin në këtë mjedis, ai argumenton se bankat qendrore do të detyrohen të rrisin normat e interesit në normat historike pas vitesh që kanë lëvizur në drejtim të kundërt.

Fortune