January 28, 2023

Cilët janë prodhuesit më të mëdhenj të baterive të makinave elektrike?

Tregu global i baterive të automjeteve elektrike (EV) pritet të rritet nga $17 miliardë në më shumë se $95 miliardë midis 2019 dhe 2028. Me rritjen e kërkesës për dekarbonizimin e sektorit të transportit, kompanitë që prodhojnë bateri për ndezjen e automjeteve elektrike kanë përjetuar një vrull të konsiderueshëm.

Pavarësisht përpjekjeve të SHBA-së dhe Evropës për të rritur prodhimin vendas të baterive, tregu ende dominohet nga furnizuesit aziatikë.

Aktualisht, kompanitë kineze zënë 56% të tregut të baterive të automjeteve elektrike, të ndjekura nga kompanitë koreane (26%) dhe prodhuesi japonez Panasonic (10%).

Nuk ka asnjë prodhues evropian në dhjetëshen e parë. Furnizuesi kryesor i baterive CATL ka rritur pjesën e saj të tregut nga 32% në 2021 në 34% në 2022. Një e treta e baterive EV në botë vijnë nga kompani kineze. CATL furnizon bateri litium-jon për Tesla, Peugeot, Hyundai, Honda, BMW, Toyota, Volkswagen dhe Volvo. LG Energy Solution mbetet prodhuesi i dytë më i madh i baterive (14%). Në vitin 2021, furnizuesi i Koresë së Jugut ra dakord të rimbursonte General Motors $1.9 miliardë për të mbuluar 143,000 Chevy Bolt EV të tërhequra për shkak të rreziqeve nga zjarri të shkaktuar nga bateritë me defekt. BYD zuri vendin e tretë nga Panasonic pasi pothuajse dyfishoi pjesën e saj të tregut gjatë vitit të kaluar. Kompania është prodhuesi i tretë më i madh i makinave në botë për nga kapitalizimi i tregut, por gjithashtu prodhon bateri që shiten në tregjet anembanë botës.

Shifrat e fundit të shitjeve tregojnë se BYD do të tejkalojë LG Energy Solution për sa i përket pjesës së tregut në muajt ose vitet e ardhshme.

Visual Capitalist