January 29, 2023

Amazon do të investojë më shumë se 1 miliard euro në park vozitjeje

Online shitësi me pakicë i SHBA-së Amazon njoftoi të hënën se do të investojë më shumë se 1 miliard euro gjatë pesë viteve të ardhshme në furgona elektrike, kamionë me emetim të ulët në të gjithë Evropën, duke përshpejtuar planin e tij për të arritur yero karbon.

Kompania tha se investimi synon gjithashtu nxitjen e inovacionit në industrinë e transportit dhe inkurajimin e më shumë infrastrukturës së karikimit të automjeteve elektrike publike (EV).

Shitësi me pakicë në internet shtoi se investimi do të ndihmojë flotën e saj të furgonëve elektrikë në Evropë më shumë se trefishuar nga 3,000 automjete në më shumë se 10,000 deri në vitin 2025.

Kompania nuk tha se sa përqind e flotës së saj evropiane të dërgesave është elektrike sot, por tha se ato 3,000 furgona me emetim zero dërguan mbi 100 milionë paketa në 2021.

Amazon tha gjithashtu se shpreson të blejë më shumë se 1,500 kamionë elektrikë të rëndë për ti përdorur për dërgesat “me një milje të mesme” në qendrat e paketimit në vitet e ardhshme.

Një numër startup-sh po garojnë për të sjellë furgona ose kamionë elektrikë në treg dhe përballen me konkurrencën në rritje nga prodhuesit tradicionalë si General Motors dhe Ford.

Porosia më e madhe e furgonit elektrik të Amazon është 100,000 automjete nga Rivian Automotive, deri në vitin 2025.

Reuters