January 28, 2023

Mijëra të mashtruar në ponzi skemën e shitjes “Jordan”

Një shitës i njohur patikash akuzohet nga autoritetet federale se ka organizuar të ashtuquajturat “Skema Ponzi”, përshtatur me këto kohë të çuditshme financiare.

Ky është Michael Malekzadeh, nga Eugene, Oregon. Prokurorët thonë se Malekzadeh, 39 vjeç, dhe Zadeh Kicks LLC e tij mashtruan mijëra njerëz në të gjithë vendin në një mashtrim multimilionë dollarësh që përfshin patika dhe lëkurë në vend të aksioneve dhe bonove.

Siç u zbulua nga agjentët federalë, mashtrimi vazhdoi me vite dhe u zbulua brenda disa muajsh. Në fund, Malekzadeh duket se i është nënshtruar një rritjeje të kërkesës gjatë pandemisë, si dhe një palë atlete specifike: Air Jordan 11 Retro Cool Grey.

Malekzadeh e ka çuar këtë treg të rishitjes në lartësi të jashtëzakonshme. Nga magazina e tij në Oregon, vendlindja e Nike Inc., ai ofroi atlete të bukura me çmime të ulta edhe para se prodhuesit t’i lëshonin ato në treg.

Deri sa Nike përgatitej të publikonte patikat e reja dhjetorin e kaluar, Malekzadeh bëri një lëvizje. Prodhuesi ka vendosur vlerën e 11 Cool Grey në $225.

Por kompania e Malekzadeh ofroi t’i shiste ato për vetëm $115 përpara datës së lëshimit në dhjetor, me kushtin që blerësit të bien dakord për blerjen disa javë pas fillimit zyrtar.

Zadeh Kicks shiti 600,000 patika dhe kishte vetëm 6,000.

Bloomberg