November 27, 2022

Warren Buffett jep dorëheqje nga Gates Foundation pasi dhuroi gjysmën e pasurisë së tij

Pasi premtoi pasurinë e tij 15 vjet më parë për menaxhmentin e Berkshire Hathaway, ai dhuroi gjysmën e pasurisë së tij për bamirësi.

Buffett, 90 vjeç, tha dje se ai kishte qenë një “kujdestar joaktiv” në fondacion për vite me rradhë, por që ai e mbështeste plotësisht CEO Mark Suzman dhe se qëllimet e tyre ishin “100% të sinkronizuara”. Sidoqoftë, ai nuk dha arsyen e dorëheqjes, shkruan Reuters.

Buffett gjithashtu njoftoi se Fondacioni Gates dhe katër organizata bamirësie familjare do të dhurojnë më shumë se $4.1 miliard, ose gati 15.2 milion aksione të Berkshire, si pjesë e premtimit të tij për të dhuruar 99% të vlerës së tij neto.

Që nga viti 2006, Buffett ka dhuruar më shumë se $41.5 miliardë në aksione nga Berkshire, duke përfshirë $32.7 miliardë për Gates Foundation. Shuma totale e dhurimeve të tij tani është me vlerë rreth $100 miliardë pasi aksionet e Berkshire janë rritur.

Nëse Buffett nuk do të kishte dhuruar shumë nga pasuria e tij, pasuria e tij do të ishte afërsisht e barabartë me atë të Jeff Bezos, themeluesit të Amazon dhe njeriu më i pasur në botë sipas revistës Forbes.